1.3.1 PRINSIP MEMASAK

a) Pengertian prinsip memasak :

– prinsip memasak ialah memasak makanan menggunakan haba kering dan haba lembap

– haba kering : memasak dalam udara panas, pancaran haba atau di dalam minyak yang panas

haba lembap : memasak di dalam cecair panas atau mengewap makanan

b) Tujuan makanan dimasak :

  1. Menjadikannya selamat dimakan
  2. Melembutkan makanan supaya mudah dihadam
  3. Membaiki rasa dan rupanya
  4. Menjadikannya tahan lebih lama
  5. Mempelbagaikan sajian
  6. Menyedapkan makanan

KAEDAH MEMASAK

MEMASAK HABA KERING MEMASAK HABA LEMBAP
  • Menggril

 

  • Membakar

 

  • Memanggang

 

  • Menggoreng tohor ( sedikit minyak )

 

  • Menggoreng tanpa minyak

 

  • Menggoreng minyak penuh

 

  • Mengukus

 

  • Merebus

 

  • Mencelur

 

  • Mereneh ( api perlahan )

 

  • Merendidih ( api sederhana )

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s