1.3.2 PENGURUSAN SAJIAN

PENGURUSAN SAJIAN

-Pengurusan sajian yang berkesan dapat dicapai dengan kebijaksanaaan memilih makanan berdasarkan beberapa perkara iaitu:

-perancangan menu

-pemilihan menu

-penyediaan makanan

PERANCANGAN MENU

-Menu = senarai makanan yang dihidang untuk sesuatu sajian

-sajian = makanan yang disajikan pada masa tertentu seperti sarapan pagi,makan tengah hari,minum petang dan makan malam.

-perancangan menu perlu mengikut keperluan setiap ahli keluarga yang bergantung pada keadaan fizikal dan tahap kesihatan

-faktor mempengaruhi perancangan menu:

(tujuan sajian,keperluan,kegemaran,keseimbangan sajian,sumber dan bilangan tetamu.)

PEMILIHAN MENU

-Pemilihan menu yang baik mementingkan keperluan dan kesesuaian menu untuk  sajian-sajian tertentu.Makanan sajian hendaklah seimbang,menarik,segar,dimasak dengan sempurna,disaji dalam porsi yang mencukupi dan pada waktu makan yang ditentukan.

-Sajian harian= sajian yang dihidangkan dalam sehari dan boleh dibahagikan kepada:

-sajian utama-sarapan,makan tengah hari,makan malam

-sajian sampingan –minum pagi,minum petang,minum malam

-Hi-tea

-brunch

-menyediakan perancangan kerja seperti

-memilih menu

-menyenaraikan ramuan utama dan peralatan

-mengira kos

-menyediakan susunan kerja

PENYEDIAAN MAKANAN

Penyediaan makanan yang bersistem boleh diamalkan dengan mematuhi perancangan kerja menyedia,memasak,menyaji,mengemas dan mencuci dengan teliti.

-penilaian hasil masakan dapat dinilai melaui beberapa aspek iaitu:

-rupa

-tekstur

-rasa

-nutrien

-persembahan

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s