1.3.3 SANITASI MAKANAN

PENGENALAN

Kualiti makanan boleh dipengaruhi oleh kesihatan fizikal, social dan moral masyarakat. Disebabkan ini kerajaan menyediakan cadangan, langkah peraturan dan akta bagi menjamin keselamatan makanan di pasaran. Semua pihak yang terlibat dalam pemprosesan makanan atau berkait rapat dengan penyedian makanan perlulah bertanggungjawab ke atas sanitasi makanan.

KEBERSIHAN

Sanitasi makanan :

  • Pegawalan kebersihan dan keselamatan dengan mengamalkan prinsip kebersihan semasa penyediaan dan penyimpanan makanan supaya pencemaran makanan tidak berlaku.

Prinsip kebersihan makanan meliputi :

Prinsip Kebersihan Makanan

  1. Menyedia makanan
  2. Memasak makanan
  3. Menyimpan bahan makanan
  4. Kebersihan diri
  5. Menyaji makanan
  6. Menyimpan makanan yang telah dimasak

PENCEMARAN

*Makanan mentah dan makanan dimasak mudah rosak disebabkan oleh :

  • Tindakan organism perosak makanan
  • Tindak balas enzim
  • Keadaan didalam persekitaran

*Sebahagian bakteria dan kulat boleh tumbuh dan menghasilkan toksin dalam makanan jika tidak dikendalikan dengan sempurna.

Toksin:

  • Racun yang dihasilkan oleh mikroorganisma

Mikroorganisma yang menghasilkan toksin dan menyebabkan makanan tercemar adalah :

  • Staphylococcus aureus
  • Clostridium botulinum
  • Clostridium perfringens
  • Kulat

*Makanan trcemar akan berubah rupa, rasa, bau dan tekstur.

*Keracunan makanan adalah disebabkan oleh makanan yang telah tercemar.

*Keracunan menyebabkan cirit-birit, muntah, dan kemungkinan        kematian.

*Kesan keracunan dapat dirasai selepas 1 hingga 30 jam.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s